Fizik tedavi, sorunları tedavi etmede bağımsız bir seçenek olabileceği gibi diğer tedavi yöntemlerini de destekleyebilir. Fizik tedavi uzmanı, ilk olarak hastanın tıbbi öyküsünü dinleyerek ve fizik muayenesi yaparak değerlendirme yapmaya başlar. Bu bilgilere dayanarak bir tedavi planı oluşturur, ilerlemeyi izler ve bir dizi teknik ve yaklaşım kullanır. Fizik tedavi uzmanı aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını dikkate alarak bir tedavi planı hazırlayabilir:
Masaj ve Manipülasyon
Ellerin hareketini kullanarak vücudun yumuşak dokularını manipüle etmeyi içerir. Her yaştan hasta için uygundur. Fizik tedavi masaj tekniği şu amaçlarla kullanılır:
Vücudun etrafındaki kan dolaşımını iyileştirmek
Vücudun bölümlerinden sıvıların etkili bir şekilde boşaltılması
Kasların gevşemesine yardımcı olmak
Ağrıyı gidermek
Fizik Tedavi Elektroterapi
Enerji bazlı terapi, sinir sistemini uyarmak için akımlar veya dürtüler gibi farklı enerji türleri kullanır. Elektrik uyarıları kasları sıkılaştırır ve bu da vücuttaki ağrıyı ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Fizik tedavi cihazları ile uygulanan elektroterapi türleri şu şekildedir:
TENS: Sinirlerin beyne ağrı sinyalleri göndermesini engeller ve endorfin salınımını teşvik etmek için elektrik akımı sağlar.
Ultrason: Yüksek frekanslı ses dalgaları, kan dolaşımını ve hücre aktivitesini uyararak derin doku yaralanmalarını tedavi eder. Ağrı ve kas spazmını azaltmaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Lazer tedavisi: Ağrıyı ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olur. Tendon koşullarının tedavisinde kullanılır.
Kısa dalga diatermi: Elektromanyetik bir alan vücudun dokuları içinde ısı üretir. İltihabı azaltmaya, dokuları güçlendirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Hidroterapi
Genellikle artriti tedavi etmek için suda yapılan bir terapi şeklidir.
Kasların gevşemesine ve ağrının giderilmesine yardımcı olmak için su sıcaklığı genellikle ılık ile sıcak arasında tutulur.
Vücuttaki kan akışını uyarmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
Kuru İğneleme ve Akupunktur
Ağrıyı kısa bir süre için azaltan ince iğnelerin (gümüş iğne fizik tedavi), belirli vücut noktalarına yerleştirilmesini konu alır.
Bantlama
Bu teknik vücudun doğal iyileşme sürecini destekler.
Cildi bağ dokusundan uzaklaştıran, dolayısıyla alanı artıran ve lenfatik sıvının daha etkili hareket etmesini sağlayan bir bant kullanılır.
Sıcak ve Soğuk Uygulamalar
Buz, soğuk paketler ve nitrojen spreyi gibi tekniklerin uygulanması hastaları akut koşullardan kurtarabilir.
Kronik durumlarda ise fizik tedavi uzmanları fizik tedavi sıcak uygulama, infrared lamba fizik tedavi, ultrasonik dalgalar ve diyatermi kullanırlar.
Hareket ve Egzersizler
Fizik tedavi hareketlerinin amacı, kasları ve eklem bölgelerini güçlendirmek, kontrollü ve hareket aralığını iyileştirmek ve tekrarlayan yaralanmaları önlemektir. Fizik tedavi hastalıkların iyileşmesi amacıyla hareket planına dahil edilebilecek egzersizler şu şekilde sıralanabilir:
Sinir Sıkışması Fizik Tedavi Hareketleri: Kubital tünel sendromu fizik tedavi ve ulnar sinir sıkışması fizik tedavi uygulanan hareketlerdir. Kubital tünel sendromu, kolda meydana gelen bir sinir sıkışmasıdır. Dirsekte, ulnar sinir üzerinde artan basıncın neden olduğu bir durumdur. Bu basınç rahatsızlığa ve ağrıya neden olur. Sinir sıkışması ve sinir kesisi fizik tedavi için hareket aralığı egzersizleri, kas güçlendirme egzersizleri, sinir